Vikingpad 28, 1034 VG Amsterdam
+31 6 41034843

Zorgboerderij Floradorpranch 

Wij zijn in 1999 gestart met onze westernstal en hebben ons uitgebreid in 2008 als kleinschalige zorgboerderij onder de rook van Amsterdam. 

De zorgboerderij verzorgd groepsdagbesteding voor diverse groepen waaronder jeugd, autisme, verstandelijke beperking, arbeidsmatige dagbesteding en GGZ. Wij zijn voor deze vorm van zorg 6 dagen per week open aan het Vikingpad 28 te Amsterdam-Noord (1034 VG). 

De zorgvraag is per cliënt verschillend. Zo komen sommige voor arbeidsmatige therapie, andere voor socialiseren en gezelligheid en andere als tijdelijke vervanging voor school. Wij werken hierbij samen met diverse zorg-/onderwijsinstellingen. 

Voor deze zorg zijn wij aangesloten bij Landzijde welke een contract heeft met de gemeente. Deze helpen ook bij de aanvraag. 

Het bijzondere aan paarden is dat ze geen onderscheid maken tussen een mens of een dier. Zodra ze in contact worden gebracht met een persoon, reageren ze vanuit hun natuur op despanning en uitstraling die dit ‘nieuwe kudde lid’ met zich meedraagt. Als ze opmerken dat deze persoon ‘koliek’ (buikkramp of buikpijn) heeft, gaan ze proberen om te helpen. Dit doenze weer vanuit hun perspectief om samen zo veilig mogelijk te zijn en om te kunnen vluchten bij mogelijk gevaar.

Hoe paarden communiceren non-verbaal, oftewel met hun houding, gedrag en uitstraling. Zoals ze op andere paarden reageren, reageren ze ook op mensen. Door de paardentaal te kennen, kan de paardencoach de reacties vertalen naar de persoon toe. Dit zorgt bij de persoon voor inzichten in waar de belemmering mee te maken kan hebben.

Het belangrijkste effect van Paardencoaching op mensen is tweeledig:
1. Je kunt even niet zo goed nadenken met een los paard in de bak, waardoor rationele denkprocessen omzeild worden.
2. Het paard neemt spanning van je over en reageert op je gevoel en uitstraling.
Door ons denken zijn wij in staat om ons gevoel te onderdrukken en weg te stoppen. Maar als je je gevoel onderdrukt, wil dit nog niet zeggen dat het weg is. Het paard merkt onmiddellijk dat er een belemmering (koliek) zit en reageert hier op. Doordat via de invloedvan het paard als het ware een ‘andere ingang’ wordt genomen, namelijk via het gevoel, is de impact veel groter dan bijvoorbeeld bij een psycholoog aan tafel. Het paard, in combinatie met de vertaling van de paardencoach, zorgt ervoor dat je denken en voelen (opnieuw) met elkaar in verbinding worden gebracht. Zodra het paard merkt dat er geen verschil meer bestaat tussen hoofd en hart, zal het dit ook bevestigen door ontspannen bij je te komenstaan. Het paard voelt dan aan dat jij weer ‘oké’ of ‘een geheel’ bent. Voor mensen is ditvaak positief confronterend om mee te maken.

Andere bekeken ook:

1
1
paarden